Expert na regenerativní zemědělství Dale Strickler navštívil Českou republiku

Bc. Tereza Zyklová
30.8.2024
Regenerativní zemědělství

V lednu COVID-19 zabránil Daleu Stricklerovi, aby se jako hlavní řečník osobně zúčastnil 3. ročníku nejvýznamnější konference o regenerativním zemědělství u nás – Živá krajina. Místo toho se organizátorům  podařilo ve velmi krátkém čase jeho prezentaci předtočit a živě pak na místě alespoň přenášet videohovor, v němž Dale Strickler odpovídal na početné otázky z publika. (V USA byly tři hodiny ráno, on bojoval s nemocí, ale i tak to bylo opravdu úžasné a inspirativní!)

Přesto se organizátoři obávali, že publikum nebude z tohoto zážitku moc nadšené. Přeci jen původně plánovali a účastníkům slíbili, že se s Dalem budou moci osobně setkat, popovídat si v kuloárech a mimo jiné i získat jeho autogram do knihy Manuál regenerativního zemědělství (nakladatelství Walden Press, 2024). Jedná se o první oficiální český překlad Daleových myšlenek, který pomohl Carboneg u příležitosti konference vydat a v rámci programu zorganizoval i jeho křest a slavnostní uvedení do prodeje. Navzdory daným podmínkám se vše nakonec povedlo a účastníci odcházeli z akce velmi spokojení, ve valné většině s Manuálem v ruce a úsměvem na rtech.

V závěru srpna se pak stala šťastná náhoda. Vojtěch Ondráček, jeden z farmářů, který knihu četl, pozval Dalea na konzultaci a návštěvu svého hospodářství do Česka. „Příští týden budu v Evropě, tak dobře!“ odpověděl a všechny překvapil.  

Díky farmě Kordula a Daleově okamžité reakci se tak nakonec i část týmu Carboneg mohla s expertem osobně setkat a připojit se k jeho dvoudenní „master class“, kterou vedl přímo na poli. Pozváni byli i někteří regenerativní zemědělci zapojeni do programu Carboneg a lídři tohoto tématu a komunity u nás.  

„Daleova práce v oblasti zdraví půdy, výzkumu využití krycích plodin a zemědělství odolného vůči suchu již pomohla nespočtu farmářů vytvořit odolnější a produktivnější farmy. Je skvělé, že své vědomosti poprvé naživo ukázal i u nás, a to na konkrétních případech a podmínkách farmy Kordula,” ocenila tuto příležitost Ing. Romana Kremláčková, specialistka projektu Carboneg. „Dale je přední osobností regenerativního hnutí s rozsáhlými praktickými zkušenostmi, a proto bylo nesmírně inspirující se s ním setkat, naslouchat jeho postřehům a sdílet jeho vášeň pro péči o půdu a krajinu. Na mě i mou práci mělo toto setkání velký vliv a ponesu si ho ještě dlouho s sebou.“

Sdílení cenného know-how si pochvaloval i Romanin kolega Ing. Marek Pytlík: „Jedním z nápadů, které Dale zmínil, je přisévání teplomilných trav do našich lučních porostů a pastvin, tedy využití metabolismu rostlin C4 a jejich velké produkce biomasy v letních měsících.“ To je podle něj myšlenka, která může v našich podmínkách najít široké uplatnění.

A co že je smyslem tohoto příběhu, ptáte se? Kromě sdílení díků všem, kdo za tímto setkáním stáli, také drobná připomínka, která platí i pro hospodaření obecně (a pro to regenerativní možná dokonce dvojnásob). I když nejde vždy všechno podle plánu, pokaždé se dřív nebo později objeví světlá stránka věci – zejména pokud jste zapálení a oddaní tomu, co děláte.  

Pokud vás mrzí, že jste se setkání nezúčastnili, snad vás potěší, že v jeho průběhu vznikla i speciální epizoda Půdcastu, podcastu o regenerativním zemědělství. Sledujte proto na YouTube profil Carboneg nebo na Spotify profil Půdcastu, ať tento díl nepropásnete! Jeho vydání je naplánováno na září.

Dale Strickler doporučuje do pastevních porostů přísev nově vyšlechtěných odrůd jitrocele kopinatého, které tvoří hodně biomasy a zároveň při dostatečném zastoupení v porostu (10–20 %) znatelně snižují tvorbu methanu v trávicím traktu krav, omezují tak říhání a současně mají vliv na vyšší využitelnost píce.

Strickler zmínil i to, že dříve prvně řešil, jak rozčlenit regenerativní pastvinu na menší díly, a až poté se zajímal o dostupnost vody. Je to běžný postup. Nyní však vždy začíná s vyřešením vody a poté až s rozčleněním pozemku na jednotlivé oplůtky.

Na farmě Kordula doporučil přesunout současné napajedlo z nejníže položeného místa na úbočí táhlého kopce až na jeho vrchol. Tím odpadne problém s přemokřením oblasti kolem napajedla, kde je z tohoto důvodu půda přetížená. Zároveň přirozeně dojde k zúrodnění chudší části pastviny, neboť dobytek více kálí tam, kde se zdržuje.

Kolegové konzultanti pro regenerativní zemědělství ze společnosti Biopratex se ze setkání s Dalem Stricklerem také velmi těšili. „Bylo to kouzelné, inspirující odpoledne. V úžasné atmosféře, s úžasnými lidmi,“ podělili se o své dojmy Ing. Ivana Šindelková a Ing. Lubomír Marhavý na sociálních sítích.

V rámci setkání došlo i na neplánovanou autogramiádu. Téměř všichni účastníci dorazili i se svým výtiskem Manuálu regenerativního zemědělství (k dostání na BioBooks.cz za 590 Kč), a připravili tak Daleovi příjemné momenty při jejich podepisování.

Nechyběl ani předseda Spolku pro regenerativní zemědělství - pan Rostlislav Mátl.  

Čeští regenerativní zemědělci a experti, kteří využili pozvání a vzájemně sdíleli s Dalem Stricklerem své zkušenosti, znalosti a postupy. „Jeho přístup k půdě a krajině je téměř duchovní, a přesto velmi praktický,“ pochvalovala si atmosféru události jedna z účastnic

Kdo je Dale Strickler?

Dale Strickler je mezinárodně uznávaný agronom, agroekolog a konzultant s více než třicetiletou praxí. Vyrostl na diverzifikované farmě poblíž kansaského Colony, navštěvoval Kansaskou státní univerzitu, kde získal bakalářský i magisterský titul v oboru agronomie, a v roce 1997 založil vlastní ranč a farmu, kde v průběhu let testoval a zdokonaloval své techniky optimálního obhospodařování půdy, za což získal řadu ocenění.

Jeho hlavní profesní oblastí je dodnes agronomie, management pastvin a poradenství v oblasti půdy a plodin. Pracoval na akademické půdě i v soukromém sektoru.

Dale Strickler vyvinul vysoce efektivní systémy pěstování plodin a pastvy pro řadu farem a rančů s různými, často náročnými klimatickými podmínkami a půdními typy. Poskytoval poradenství ve všech regionech USA, ale i v Maďarsku a Jižní Africe.

Dale Strickler je autorem bestsellerů The Drought Resilient Farm, Managing Pasture a The Complete Guide to Restoring Your Soil, která byla časopisem Modern Farmer zařazena mezi deset nejlepších zemědělských knih a v češtině vyšla pod názvem Manuál regenerativního zemědělství (Walden Press).

Na konferenci Živá krajina 2024 se podělil o příklady ze své praxe a ukázal,  jak transformace na regenerativní metody hospodaření pomáhá farmám odolávat extrémním klimatickým podmínkám, zejména suchu. Záznam jeho přednášky i následné diskuze je ke zhlédnutí na YouTube kanálu Carboneg.

Přečtěte si i další naše články